Fagersta

Utsiktsvägen 1, Ängelsberg

1 995 000 KR

9 Rok

201 Kvm Boarea

46 Kvm Biarea

3888 Kvm Tomtarea

Äldre charm, stora utrymmen och sveriges kanske vackraste utsikt från fönstren! Nu saluförs äntligen detta stora & helt unika möjligheternas hus som från början verkade som "Turisthotellet i Engelsberg". Idag är det ståtliga vita huset med sina många rum, 201kvm BOA, källare samt inredd vind utformat som två lägenheter med access emellan, men kan om så önskas renoveras & byggas om till ett praktfullt rymligt hem med extra allt för en familj. Villan har mycket själ & historia och är verkligen en dröm för den som älskar äldre hus och att vårda & återskapa gamla detaljer. Med idéer och viss renovering kommer denna diamant skina från berget ut över samhället och Åmänningens vatten. Vidsträckt tomt med stor påkostad nyare garage och förrådsbyggnad uppförd 2016. Villan har en modern bergvärmeanläggning för miljövänlig och ekonomisk uppvärmning. Det är inte ofta en så speciell fastighet som denna saluförs. Detta är en en bostad som måste upplevas. Varmt välkomna på visning!

Beskrivning

Interiör

Innanför entrén mötes man av en hall med mycket förvaring samt vackert trapphus som leder till de två lägenheterna samt källaren där utrymmen finns för förvaring, värmecentral, samt hobbyverksamheter. 
Till våning 1 tar man trappan till höger och kommer då in i ett stort rum med öppen spis som ed fördel kan användas som vardagsrum Vackert trägolv och ett underbart burspråk som vetter ut mot trädgården och utsikten över vatten. Vidare är når man badrummet samt  en väl tilltagen inre hall. Man kan även nå denna hall direkt från trapphuset. Här finns ytterligare plats för god förvaring. Från hallen vidare in i ett trevligt äldre, nymålat kök med matplats, samt därefter ett mindre vardagsrum/ sovrum. Innerst på detta våningsplan, lugnt och skyddat finner man ett härligt rummed utgång till egen veranda. Oavsett var man befinner sig i huset så är dagsljuset ständigt närvarande genom inflöde av ljus från de rejäla fönstren.
På våning två kommer man först upp till en mindre hall med ingång till det övre badrummet  rakt fram. Därefter når man ett rum som idag använts som praktiskt hemmakontor. Därefter når man husets andra kök. Detta är stort och väl tilltaget i fråga om såväl arbetsytor som matplats. Även här köksinredning och utrustning av äldre standard. Innanför köket finns ännu ett stort sovrum med stora ljusinsläpp. Härifrån finns utgång till den övre balkongen som har en hänförande utsikt. Här kan ban verkligen ta sig tid att stanna upp och bara njuta. Slutligen på detta våningsplan ett  magnifikt rum med öppen spis som med fördel kan användas som vardagsrum eller kanske en praktfull matsal. Här skulle finnas gott om plats för såväl soffgrupp, och matsalsmöbler. Att inta en god middag här inne framför det stora panoramafönstret vars utsikt är som tagen från ett vykort är verkligen en lisa för själen. Nuvarande ägare har lyxat till det lite extra och valt att göra denna fantastiska yta till ett spatiöst master bedroom.
Från hallen på detta våningsplan når man ytterligare ett trapphus om leder vidare upp till den varmbonade vindsvåningen.  Här uppe på vinden är ljust , mysigt och charmigt med brutna tak. Här finns en övre hall samt ytterligare två extra rum som kan renoveras och iordningställas till att tjänstgöra som till exempel 2-3 ytterligare sovrum.

Detta hus har verkligen yttersta potential att bli ett harmoniskt hem utöver det vanliga.

Fastighet

I denna försäljning ingår egentrliugen inte mindre än två stycken fastigheter centralt placerade i Ängelsberg som integrerats till en stor sammanhållen högt och vackert belägen stor villatomt. Yta om totalt 3.888 kvm, varav 3.650 kvm avser Stabäck 2:15 & 238 kvm avser Stabäck 2:88. Tomten är delvis plan och del vis kuperad och har en vidunderlig utsikt över byn och vatten. Den stora ytan skapar även en påtagligt privat känsla med rejält avstånd till angränsande fastigheter från bostaden. Stor grusad infart och gårdsplan mellan det pampiga bostadshuset anno 1909 och den stora påkostade garage och förrådsbyggnaden som uppfördes 2017. Förutom ett väl tilltaget garageutrymme så rymmer denna byggnaden flertalet hobby och förrådsutrymmen, samtliga fullt isolerade. Delar  av denna byggnaden skulle enkelt kunna göras om till trivsamma gästrum om den nye ägaren så önskar. 
Även en ytterligare mindre och enklare förrådsbyggnad finns på tomten.

Bostadshuset är ett  äldre trähus från 1909  om 201 kvm, BOA +46 kvm BIA  som för ett antal decennier sedan försågs med mexitegelfasad. Huset har 2 fulla våningsplan och inredd vind samt delvis källare under. Interiör och ytskikt i huset är av äldre standard och visst renoveringsbehov finns på dessa delar. Löpande renoveringar har gjorts varav på senare år till exempel installation av en modern bergvärmeanläggning (2020), samt byte till 3-glasfönster i nästan hela huset. Idag är husets planlösning utformad som två separata lägenheter men skulle om köparen så önskar kunna göras om till ett synnerligen ståndsmässigt boende för en familj, med bostadsytor fördelade på 2,5 plan. Detta är verkligen en möjligheternas fastighet på riktigt.

Område

Världsarvsbyn Ängelsberg är en hänförande vacker mindre ort ca 1,5 mil sydost om Fagersta mindre än två timmar från Stockholm City.

Ängelsberg ligger naturskönt vid sjön Åmänningen med ett sjösystem som genom Strömsholms Kanal sträcker sig ända från Stockholm till Smedjebacken. Samhället har fått sitt namn efter en man Englika, som på 1300-talet anlade en hytta på orten. Han blev så småningom farfar till frihetshjälten Engelbrekt. Då låg samhället runt det som idag är Världsarvet Engelsbergs bruk. Engelsbergs bruk var aktivt från slutet 1600-talet till början av 1900-talet.
I Ängelsberg bor det ca 150 personer året runt i dag Ett levande stationssamhälle med täta tågturer mot såväl Västerås & Stockholm som mot Fagersta och vidare till Dalarna.
Ett stenkast ut i Åmänningen ligger Oljeön som idag är världens äldsta bevarade oljeraffinaderi. Ängelsberg är en ort med mycket kultur. Här finns en stor skulpturpark med fantastiska skulpturer. Här arrangeras varje år en utställning av Engelsbergs Konstgille. Parken har olika teman  med inbjudna konstnärer. Den invigs i slutet av maj och sträcker sig till mitten av september. Parken är belägen längs ett promenadstråk intill bäcken strax utanför samhället. I orten har ett stort antal konstnärer huserat genom åren. Runt om finns typisk trolskt vacker Bergslagsnatur med rikliga svamp- och bärskogar.

Restaurang Nya Serveringen som är öppen året runt bjuder på husmanskost i en klassisk lantlig miljö med underbar sjöutsikt. På sommarkvällen kan man njuta av en dryck på uteserveringen och det anordnas även pub-kvällar. Vill man övernatta finns där även ett Pensionat och ett vandrarhem. I den gamla brukshandeln hittar man allt i antikt och kuriosa från möbler till smycken, samt galleri med egen konst.

I Ängelsberg är ett levande stationssamhälle där det några få minuters promenad från fastigheten på Utsiktsvägen 1 finns täta och goda tågförbindelser från den vackra stationsbyggnaden mot bl.a. Fagersta (15 km), Ludvika (62 km), Västerås (58 km) och Stockholm (167 km). Även buss trafikerar området. Skolbussen går till Fagersta där finns det förskola upp till gymnasium. I Fagersta centrum finns all typ av service man behöver; ICA, COOP, WILLYS, apotek, caféer, systembolag, restauranger, sportanläggningar, simhall, sjukhus, specialbutiker och i dagsläget hela 12 pizzerior.
Fagersta har som kommunslogan "Här får du livstid! Vilket syftar till att här får man tid att leva, och här finns gott om framtidens bristvaror, lugn, naturupplevelser och kreativ livskvalitet. Det är lätt att anta att det främst är Ängelsberga man syftat på då denna geniala slogan uppkom. För i Ängelsberg har man alla möjligheter till detta. Här vill man leva!

Vill man ta sig till andra orter för mer shopping eller andra aktiviteter så ligger detta boende mycket strategiskt till så man snabbt  smidigt kan ta sig dit. Exempel:

Norberg: ca 15 km

Avesta: ca 35 km

Västerås: ca 60 km

Stockholm: ca 160 km

Örebro: ca 100 km

Borlänge: ca 90 km

Säfsen: ca 100 km

Sälen: ca 240 km

Hittelön

Ambassadör Fastighetsmäkleri AB erbjuder nu ett helt nytt koncept i mäklarbranschen - hittar du en köpare till denna bostad får du ta del av mäklararvodet. För denna bostad utgår en ersättning om 10.000 kr. Det enda du behöver göra är att tipsa om en potentiell köpare via mail eller telefon. Köper sedan denne och affären går igenom får du ersättningen.

Ambassadör Fastighetsmäkleri AB - Ett bättre mäkleri helt enkelt!

Fakta
 • Ägandeform

  Småhus - Friköpt

 • Adress

  Utsiktsvägen 1

 • Postnummer

  737 90

 • Rum

  9 rum och 2 kök

 • Byggnadsår

  1909

 • Fönster

  3-glas

 • Eldstad

  Öppen spis, 2st.

 • Byggnadstyp

  2 1/2 plans villa med källare

 • Uppvärming

  Bergvärme

 • Energiventilation

  Självdrag

 • Fasad

  Mexitegel

 • Tak

  Plåt

 • Bjälklag

  Trä/lättbetong

 • Stomme

  Trä

 • Grundmur

  Betong

 • Murstock

  Tegel

 • Kommunalt vatten

  Kommunalt vatten året om/Kommunalt avlopp.

 • Plåtarbete

  Plåtisol

 • Grund

  Källargrund/Krypgtund

 • Taxeringsvärde fastighet

  861 000

 • Taxeringsvärde tomt

  265 000

 • Taxeringsvärde totalt

  1 126 000

 • Taxeringsår

  2021

 • Värdeår

  1929

 • Taxeringskod

  220

 • 31

 • Fastighetsavgift

  8 445

 • Pantbrev, antal

  3

 • Pantbrev, summa

  350 000

Driftkostnader

 • El

  2300 kr/mån

 • Vatten/Avlopp

  850 kr/mån

 • Renhållning

  614 kr/mån

 • Försäkring

  600 kr/mån

 • Övrigt

  166 kr/mån

 • Driftkostnader totalt

  4530 kr/mån

Storlek

 • Boarea

  201 Kvm

 • Biarea

  46 Kvm

 • Tomtarea

  3 888 Kvm

Budgivning:

Budgivare 1

1 995 000 kr

Visning:

Kontakta mäklaren för visning.

DJI 0037
DJI 0030
MG 6387
Fyrskeppsvagen 110 1933 17955769
DJI 0040

Intresserad av bostaden?

Verkar den här bostaden vara något för dig? Skicka en intresseanmälan så hör vi av oss till dig och kan berätta mer om bostaden, hålla dig uppdaterad om visningstider, berätta om budgivningen samt svara på alla möjliga frågor du kan tänkas ha.

Skicka intresseanmälan

Bli en ambassadör

Vet du någon som skulle gilla denna bostad?

Ambassadör Fastighetsmäkleri erbjuder nu ett helt nytt koncept i mäklarbranschen - hittar du en köpare till denna bostad får du ta del av mäklararvodet. Det enda du behöver göra är att tipsa oss om en potentiell köpare via mail, telefon eller kontaktformulär. Om affären går igenom får du ersättningen.

top arrow